Kimchi je tradičné kórejské jedlo vyrobené zo solenej a fermentovanej zeleniny, ako je kapusta napa a kórejská reďkovka. Existuje už stovky rokov a je obľúbenou prílohou v kórejskej kuchyni. Špecifická použitá zelenina a koreniny sa môžu líšiť, ale zvyčajne zahŕňajú cesnak, zázvor, chilli papričky a iné korenie. Kimchi je tiež známe pre svoje zdravotné prínosy, pretože proces fermentácie môže vytvárať probiotiká a ďalšie prospešné zlúčeniny.
Kimchi – nutričné hodnoty a benefity
Kimchi je plné betakaroténu a ďalších antioxidantov prospešné pre naše telo. Okrem toho obsahuje vitamíny A, C, K, folát, cholín či vápnik. Jedna porcia kimchi má iba 23 kalórií, no aj napriek tomu poskytuje gastronomický zážitok plný chuti.
Vitamíny, minerály a antioxidanty v kimchi môžu poskytnúť dôležité zdravotné výhody. Cholín, ktorý sa nachádza v kimchi, je prírodná zlúčenina životne dôležitá pre udržanie vašich buniek, svalov, nervového systému a dokonca aj vašej nálady. Cholín je tiež dôležitý pre udržanie vašej pamäti. Kimchi je tiež bohaté na vitamín K, ktorý pomáha pri zrážaní krvi a chráni kosti pred krehkosťou.
Kimchi je fermentovaná potravina, vďaka čomu je výborným probiotikom. Rovnaké baktérie laktobacilov, ktoré sa nachádzajú v jogurte a iných fermentovaných mliečnych výrobkoch, sa nachádzajú aj v kimchi. Konzumácia takzvaných „dobrých baktérií“ v kimchi vám môže pomôcť udržať si zdravé trávenie.
Ukázalo sa, že probiotiká zlepšujú zdravie srdca znížením cholesterolu a zápalov. Štúdie ukazujú, že kimchi môže tiež znížiť riziko aterosklerózy vďaka svojim antioxidačným, protizápalovým vlastnostiam a vlastnostiam znižujúcim cholesterol.
Kimchi recept
Recept na pravé kimchi sa traduje z generácie na generáciu a v rôznych oblastiach sa môže v niektorých krokoch líšiť. Odporúčame sa riadiť receptami od kórejských kuchárov, ktorí svoje tradície poznajú a starostlivo vás prevedú všetkými potrebnými krokmi. Pre predstavu vám však prinášame recept, ktorým sa viete riadiť.
- Kapustu nakrájajte na pláty hrubé 2 centimetre a vložte ich do veľkej misy.
- Pridajte morskú soľ a vmasírujte ju do kapusty, kým nezačne mäknúť.
- Pridajte toľko vody, aby bola kapusta zakrytá a nechajte 1-2 hodiny odležať.
- Kapustu dôkladne prepláchnite a vodu sceďte.
- V samostatnej miske zmiešajte zázvor, cesnak, gochugaru, sójovú omáčku a javorový sirup.
- Pridajte jarnú cibuľku, mrkvu a reďkovku daikon do zmesi korenia a dobre premiešajte.
- Do kapusty pridáme zmes korenia a miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
- Zabaľte kimchi do pohára a zatlačte, kým tekutina nepokryje zeleninu (nemal by sa tam nachádzať vzduch).
- Nádobu prikryte vekom a nechajte 1-5 dní odležať pri izbovej teplote, podľa toho, aké kyslé máte radi kimchi.
- Keď je kimchi vykvasené podľa vašich predstáv, uložte ho do chladničky.
Najlepším spôsobom, ako sa na prípravu kimchi pripraviť je pozrieť si jedno z množstva videí na prípravu tohto chutného pokrmu, aby ste pochopili kórejskú kultúru a správny postup prípravy. Kimchi môžete jesť samostatne, alebo si ho vychutnať ako prílohu k mäsitým či zeleninovým pokrmom.
Zdroje:
https://www.thespruceeats.com/kimchi-1328777
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kimchi
https://www.pickuplimes.com/recipe/homemade-vegan-kimchi-9