Koreniny Potraviny Prírodná lekáreň Zdravie

10 zdravotných výhod škorice podložených dôkazmi

škorica

Škorica je bohatá na antioxidanty a ďalšie prospešné látky. Niektoré výskumy naznačujú, že môže pomôcť s reguláciou hladiny cukru v krvi, chrániť pred srdcovými chorobami a zmierniť zápal. Škorica je korenie, ktoré si získalo uznanie pre svoje liečivé vlastnosti už tisíce rokov. V posledných rokoch sa moderná veda začala venovať potvrdzovaniu mnohých potenciálnych zdravotných výhod spojených so škoricou.

Tu je 10 zdravotných výhod škorice:

Obsahuje silné liečivé vlastnosti

Škorica je korenina vyrobená z vnútornej kôry stromov známych vedecky ako Cinnamomum.

Používala sa ako ingrediencia po celú históriu, až do starovekého Egypta. Raz bola vzácnosťou a považovala sa za dar vhodný pre kráľov.

Dnes je škorica cenovo dostupná a ľahko dostupná vo väčšine supermarketoch. Používa sa tiež pri príprave rôznych jedál a receptov.

Existujú dva hlavné druhy škorice:

  • Cejlónska škorica: Tento druh je tiež známy ako „pravá“ škorica.
  • Cassia škorica: Ide o dnes najrozšírenejšiu odrodu a ľudia ju obyčajne označujú jednoducho ako „škorica“.

Škorica sa vyrába rezaním stoniek škoricovníka. Následne sa extrahuje vnútorná kôra a odstránia sa drevnaté časti.

Keď sa vysuší, vytvoria sa pásiky, ktoré sa zvinú do valčekov, nazývaných škoricové palice. Tieto palice možno následne rozdrviť na škoricový prášok.

Výrazná chuť a vôňa škorice sú spôsobené olejovou zložkou, ktorá obsahuje vysoký podiel zlúčeniny cinnamaldehyd.

Vedci predpokladajú, že táto zlúčenina je zodpovedná za väčšinu silných účinkov škorice na zdravie a metabolizmus.

Bohatá na antioxidanty

Antioxidanty chránia vaše telo pred poškodením spôsobeným oxidačnými stresmi vyvolanými voľnými radikálmi.

Škorica je plná silných antioxidantov, vrátane polyfenolov.

Jedno výskumné štúdium zistilo, že doplnková liečba škoricou môže výrazne zvýšiť hladiny antioxidantov v krvi a zároveň znížiť hladiny zápalových markerov, ako je napríklad C-reaktívny proteín.

Skutočne, antioxidačné účinky škorice sú tak silné, že ju možno dokonca využiť ako prirodzený konzervant potravín.

škorica mletá

Možno má protizápalové vlastnosti

Zápal je nesmierne dôležitý, pretože pomáha vášmu telu reagovať na infekcie a obnovovať poškodené tkanivá.

Problémom môže byť chronický zápal, ktorý je zameraný proti vlastným tkanivám vášho tela.

V tomto kontexte môže byť škorica užitočná. Štúdie ukazujú, že toto korenie a jeho antioxidanty majú výrazné protizápalové vlastnosti.

Antioxidanty obsiahnuté v škorici majú protizápalové účinky, čo môže pomôcť znížiť riziko vzniku zápalových ochorení.

Môže chrániť pred srdcovými ochoreniami

Škorica je spojená so zníženým rizikom vzniku srdcových ochorení, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí po celom svete.

V 13 štúdií zistili, že škorica môže znížiť hladiny triglyceridov a celkového cholesterolu, čo sú rizikové faktory srdcových ochorení.

Taktiež sa ukázalo, že pravidelná konzumácia škorice po dobu najmenej 8 týždňov má pozitívny vplyv na krvný tlak.

Keď sa tieto faktory zlúčia, môžu pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení.

Škorica môže zlepšiť niektoré kľúčové rizikové faktory srdcových ochorení, vrátane hladiny cholesterolu, triglyceridov a krvného tlaku.

Môže zlepšiť citlivosť na inzulín

Inzulín je kľúčový hormón, ktorý reguluje metabolizmus a využitie energie v tele. Taktiež je nevyhnutný pre prenos krvného cukru z krvi do buniek.

Avšak, niektorí ľudia môžu byť odolní voči účinkom inzulínu, čo sa nazýva inzulínová rezistencia a je to charakteristický znak stavov ako sú metabolický syndróm a diabetes 2.

Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré štúdie naznačujú, že škorica môže byť schopná zmierniť inzulínovú rezistenciu.

Zvýšením citlivosti na inzulín môže škorica znížiť hladinu cukru v krvi a pomôcť lepšie regulovať hladinu krvného cukru.

Ukázalo sa, že škorica výrazne zvyšuje citlivosť na inzulín, čo môže zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi.

Pomáha znížiť hladinu cukru v krvi

Škorica je dobre známa pre svoje schopnosti znižovať hladinu cukru v krvi.

Okrem pozitívneho účinku na inzulínovú rezistenciu môže škorica znížiť hladinu cukru v krvi niekoľkými ďalšími mechanizmami.

Po prvé, škorica evidenčne znižuje množstvo cukru, ktoré sa dostane do krvného obehu po jedle tým, že ovplyvňuje niekoľko tráviacich enzýmov, čím spomaľuje rozklad sacharidov v tráviacom trakte.

Po druhé, zlúčeniny obsiahnuté v škorici môžu napodobňovať účinky inzulínu na zlepšenie príjmu cukru do buniek.

Mnohé štúdie potvrdili pozitívny vplyv škorice a ukázali, že môže znížiť hladinu cukru v krvi nalačno a zlepšiť hodnoty hemoglobínu A1c, čo je ukazovateľ dlhodobej regulácie hladiny cukru v krvi.

Účinná dávka sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 1 do 6 gramov alebo približne od 0,5 do 2 čajových lyžičiek škorice denne.

Ukázalo sa, že škorica znižuje hladinu cukru v krvi nalačno, keď sa užíva v dávkach od 1 do 6 gramov alebo 0,5 do 2 čajových lyžičiek denne.

Môže mať pozitívny vplyv na neurodegeneratívne ochorenia

Neurodegeneratívne ochorenia sú charakterizované postupnou stratou štruktúry alebo funkcie nervových buniek.

Dva z najbežnejších typov týchto ochorení sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Niektoré zlúčeniny obsiahnuté v škorici sa zdá, že sú prekážkou nahromadeniu proteínu zvaného tau v mozgu, čo je charakteristickým znakom Alzheimerovej choroby.

V štúdii z roku 2014 na myšiach s Parkinsonovou chorobou škorica pomohla chrániť neuróny, normalizovala hladiny neurotransmiterov a zlepšila motorické funkcie.

Avšak, tieto účinky je potrebné ešte podrobne u ľudí skúmať.

Štúdie na zvieratách ukázali, že škorica prispieva k rôznym zlepšeniam pri Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe, ale ľudský výskum stále chýba.

cejlonska škorica

Škorica ako ochrana pred rakovinou

Škorica bola dôkladne preskúmaná z hľadiska jej potenciálu v prevencii a liečbe rakoviny.

Zatiaľ sú k dispozícii iba obmedzené dôkazy z experimentov v skúmavkách a na zvieratách, ktoré ukazujú, že extrakty zo škorice môžu chrániť pred rakovinou.

Funguje tak, že znižuje rast rakovinových buniek a tvorbu ciev v nádoroch a zdá sa, že má toxický účinok na rakovinové bunky, čo vedie k ich smrti.

Jedna štúdia na myšiach s rakovinou vaječníkov zistila, že cinnamaldehyd môže zastaviť expresiu určitých proteínov, ktoré sa podieľajú na raste rakoviny.

Tieto nálezy boli podporené aj experimentmi v skúmavke, ktoré ukázali, že cinnamaldehyd môže znížiť rast a šírenie buniek rakoviny vaječníkov.

Na posúdenie potenciálnych protirakovinových účinkov škorice na ľudskom organizme je však potrebný ďalší výskum.

Štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú, že škorica môže mať ochranné účinky proti rakovine, ale je nevyhnutný ďalší výskum na ľuďoch.

Prevencia bakteriálnych a plesňových infekcií

Cinnamaldehyd, kľúčová aktívna zložka škorice, môže byť prospešný pri boji proti rôznym druhom infekcií.

Experimenty v skúmavkách naznačujú, že škoricový olej môže pomôcť eliminovať niektoré druhy plesní, ktoré môžu spôsobovať infekcie dýchacích ciest.

Taktiež môže brániť rastu určitých baktérií, vrátane Listeria a Salmonella.

Okrem toho môžu antimikrobiálne vlastnosti škorice prispieť k prevencii zubného kazu a zmierneniu zápachu z úst.

Dôkazy však väčšinou pochádzajú z experimentov v skúmavkách, preto je potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

Cinnamaldehyd disponuje protiplesňovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť znižovať riziko infekcií, ako aj výskyt zubného kazu a zápachu z úst. Na overenie týchto účinkov u ľudí je však nevyhnutný ďalší výskum.

Antivírusové účinky

Niektoré výskumy naznačujú, že škorica môže pomáhať v boji proti určitým vírusom.

Napríklad škorica extrahovaná z druhu Cassia sa považuje za užitočnú v boji proti HIV-1, najčastejšiemu typu HIV u ľudí.

Iné štúdie ukazujú, že škorica môže byť ochranná aj pred inými vírusmi ako je chrípka a horúčka dengue, ktorá sa prenáša komármi.

Na overenie týchto účinkov je však potrebný ďalší výskum na ľudských subjektoch.

Aj keď existujú obmedzené štúdie na ľuďoch, niektoré experimenty v skúmavkách naznačujú, že škorica môže pomôcť chrániť pred určitými vírusmi.

Škorica je univerzálnym korením, ktoré je spojené s rozsiahlym zoznamom zdravotných výhod.

Vďaka svojej mnohých prospešným zlúčeninám môže prispieť k regulácii hladiny cukru v krvi, znižovať rizikové faktory srdcových ochorení a zmierniť zápal.

Ak chcete dosiahnuť optimálne výsledky, odporúčame voľbu cejlónskej škorice alebo nízke dávky škorice- ak preferujete odrodu Cassia.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29250843/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29605574/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507839/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31617744/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147972/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466762/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30144878/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9269353/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31372918/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32326848/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9144277/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35954002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7571082/

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka
Spirulina a jej účinky na detox organizmu.
Detox Krása Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Spirulina účinky – 10 zdravotných benefitov spiruliny, ktoré musíte spoznať

Spirulina je riasa, ktorú môžu konzumovať nielen ľudia, ale aj zvieratá. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov nevyhnutných