Pár rýchlych rád na prípravu zaujímavých pokrmov z medvedieho cesnaku:
- Listy medvedieho cesnaku sú jedlé; môžu sa použiť ako šalát, korenie, uvarené ako zelenina do polievky alebo ako prísada do pesta namiesto bazalky.
- Stonky sa dajú konzervovať soľou a v Rusku sa konzumujú ako šalát.
- Veľmi chutné sú aj cibuľky a kvety. Kvety alebo puky sa môžu konzumovať v šaláte, jedlé sú aj cibuľky.
- Medvedí cesnak sa používa ako jarné tonikum na prečistenie.
- Kvety v malom množstve tvoria dekoratívny a veľmi chutný doplnok do šalátov.
- Malé zelené cibuľky sa využívajú ako náhrada kapari.
- Malé cibuľky môžete nasekať alebo pridať do omelety pre extra chuť.
- Zrelšie listy sú vynikajúce v talianskych štýloch prípravy: pesto, rizoto, polenta, frittata atď., alebo nakrájané a posypané ma zemiaky s restovanou slaninou.
- Mladé výhonky, ktoré pripomínajú pažítku, dobre fungujú v ázijskom štýle varenia, restované na arašidovom oleji so zázvorom a dochutené trochou sójovej omáčky.
- Medvedí cesnak sa dá využiť aj pri príprave vynikajúceho neskorého občerstvenia tým, že niekoľko lístkov vložíte medzi plátok toastu a plátok syra typu cheddar a ugrilujete.
- Výrazná, cibuľová chuť čerstvých cibúľ medvedieho cesnaku ho robí atraktívnym ako varená zeleninová prísada do horúcich polievok.
Recepty:
Opekané linguine s medvedím cesnakom
Opekaním cestovín linguine získate orechovú chuť, ktorá sa dokonale dopĺňa s medvedím cesnakom a v tomto recepte sú obohatené o opekané mandle. V druhom prípade prípade môžete použiť niekoľko strúčikov jemne nakrájaného cesnaku a štipku nasekanej petržlenovej vňate.
Ingrediencie:
- 400 g linguine cestoviny
- 3 lyžice olivového oleja
- 20 g masla
- 3 veľké červené cibule, ošúpané a jemne nakrájané
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 100 ml bieleho vína alebo suchého jablčného muštu
- 200 g medvedieho cesnaku, nakrájaného, umytého a nastrúhaného
- 40 g hrozienok namočených vo vriacej vode 10 minút
- 40 g blanšírovaných celých mandlí, opražených a hrubo nasekaných
- 60 g strúhaného parmezánu
- Soľ a čierne korenie
Inštrukcie
- Predhrejte rúru na 170 °C. Linguine rozložte na plech, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a dobre potrite cestoviny. Rozotrite ich do rovnomernej vrstvy a pečte 10 minút.
- Dôkladne premiešajte, obráťte a opakujte postup. Cestoviny by teraz mali byť bohaté a zlatohnedé.
- Medzitým v hrnci s pokrievkou rozpustite zvyšok olivového oleja a masla, pridajte nakrájanú cibuľu a nechajte ju dusiť. Pridajte štipku soli, zakryte pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Keď je cibuľa opečená do zlata, odstráňte pokrievku, zvýšte teplotu a pridajte ocot a víno. Varíme, kým sa väčšina tekutiny nevyparí. Pridajte nakrájaný medvedí cesnak, opäť prikryte a nechajte nejaký čas podusiť.
- Keď sú cestoviny pečené, vložte ich do hrnca s vriacou vodou a varte 7-10 minút, s vedomím, že budú potrebovať trochu viac času ako obvykle. Pridajte namočené hrozienka, premiešajte a ochutnajte korením.
- Cestoviny sceďte, vráťte ich späť na panvicu a prelejte zálievkou. Dôkladne premiešajte, pridajte opražené mandle a servírujte s parmezánom.
Polievka
Ingrediencie:
- 1 cibuľa (jemne nasekaná)
- 3 strúčiky cesnaku (na plátky)
- 25 g masla
- Soľ a mleté biele korenie
- 120 ml bieleho vína
- 50 ml suchého vermouthu
- 600 ml kuracieho vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 100 ml kyslej smotany
- 1 citrón (šťava z neho)
- kajenské korenie
- 25 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
- 3 polievkové lyžice smotany s medvedím cesnakom
- 3 lyžice šľahačky
Postup:
- Cibuľu a cesnak pomaly orestujeme na masle, až sa stanú mäkkými, dochutíme soľou a korením.
- Pridáme biele víno a vermouth, necháme prevariť, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Zalejeme kuracím vývarom a opäť necháme zredukovať na polovicu.
- Pridáme smotanu na varenie a kyslú smotanu, necháme dusiť 15 minút.
- Polievku rozmixujeme a precedíme cez jemné sito.
- Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a kajenským korením.
- Použijeme tyčový mixér na vyšľahanie studeného masla a smotany s medvedím cesnakom.
- Primiešame šľahačku.
Majonéza z divého cesnaku
Ingrediencie:
- Približne 10 listov medvedieho cesnaku (pridajte viac pre intenzívnejšiu chuť)
- 3 veľké žĺtky
- 2 čajové lyžičky anglickej horčice (prípadne môžete nahradiť bežnou horčicou)
- 200 ml slnečnicového oleja
- 200 ml repkového oleja
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- Biele korenie, podľa chuti
Postup:
- Panvicu s vodou privarte do varu a pripravte si misku s ľadovou vodou.
- Listy cesnaku ponorte na 30 sekúnd do vriacej vody, potom ich vyberte dierovanou lyžicou a vložte do ľadovej vody – táto úprava pomáha udržať zelenú farbu.
- Nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom ich osušte a vložte do mini mixéra spolu so žĺtkami a horčicou.
- Mixujte, kým sa jemne nerozdrví a potom premiestnite do veľkej misky.
- Pripravte si olej.
- Žĺtkovú zmes šľahajte elektrickým šľahačom.
- Pomaly pridávajte olej, najskôr po kvapkách, potom rovnomerne, jemne pokvapkávajte – zmes by mala zhustnúť a začať pripomínať majonézu.
- Ak sa zdá, že sa zmes začína separovať, pridajte 1 polievkovú lyžicu studenej vody a pokračujte vo šľahaní, kým nepridáte celý olej a nezískate hustú majonézu.
- Pridajte ocot a dochuťte soľou a bielym korením.
- Povrch majonézy prikryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila koža, a potom ju dajte chladiť. (V chladničke vydrží 3 dni.)