Koreniny Potraviny Recepty

Kulinárske využitie medvedieho cesnaku

medvedí cesnak

Pár rýchlych rád na prípravu zaujímavých pokrmov z medvedieho cesnaku:

  • Listy medvedieho cesnaku sú jedlé; môžu sa použiť ako šalát, korenie, uvarené ako zelenina do polievky alebo ako prísada do pesta namiesto bazalky.
  • Stonky sa dajú konzervovať soľou a v Rusku sa konzumujú ako šalát.
  • Veľmi chutné sú aj cibuľky a kvety. Kvety alebo puky sa môžu konzumovať v šaláte, jedlé sú aj cibuľky.
  • Medvedí cesnak sa používa ako jarné tonikum na prečistenie.
  • Kvety v malom množstve tvoria dekoratívny a veľmi chutný doplnok do šalátov.
  • Malé zelené cibuľky sa využívajú ako náhrada kapari.
  • Malé cibuľky môžete nasekať alebo pridať do omelety pre extra chuť.
  • Zrelšie listy sú vynikajúce v talianskych štýloch prípravy: pesto, rizoto, polenta, frittata atď., alebo nakrájané a posypané ma zemiaky s restovanou slaninou.
  • Mladé výhonky, ktoré pripomínajú pažítku, dobre fungujú v ázijskom štýle varenia, restované na arašidovom oleji so zázvorom a dochutené trochou sójovej omáčky.
  • Medvedí cesnak sa dá využiť aj pri príprave vynikajúceho neskorého občerstvenia tým, že niekoľko lístkov vložíte medzi plátok toastu a plátok syra typu cheddar a ugrilujete.
  • Výrazná, cibuľová chuť čerstvých cibúľ medvedieho cesnaku ho robí atraktívnym ako varená zeleninová prísada do horúcich polievok.

Recepty:

Opekané linguine s medvedím cesnakom

Opekaním cestovín linguine získate orechovú chuť, ktorá sa dokonale dopĺňa s medvedím cesnakom a v tomto recepte sú obohatené o opekané mandle. V druhom prípade prípade môžete použiť niekoľko strúčikov jemne nakrájaného cesnaku a štipku nasekanej petržlenovej vňate.

Ingrediencie:

  • 400 g linguine cestoviny
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 20 g masla
  • 3 veľké červené cibule, ošúpané a jemne nakrájané
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 100 ml bieleho vína alebo suchého jablčného muštu
  • 200 g medvedieho cesnaku, nakrájaného, umytého a nastrúhaného
  • 40 g hrozienok namočených vo vriacej vode 10 minút
  • 40 g blanšírovaných celých mandlí, opražených a hrubo nasekaných
  • 60 g strúhaného parmezánu
  • Soľ a čierne korenie

Inštrukcie

  • Predhrejte rúru na 170 °C. Linguine rozložte na plech, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a dobre potrite cestoviny. Rozotrite ich do rovnomernej vrstvy a pečte 10 minút.
  • Dôkladne premiešajte, obráťte a opakujte postup. Cestoviny by teraz mali byť bohaté a zlatohnedé.
  • Medzitým v hrnci s pokrievkou rozpustite zvyšok olivového oleja a masla, pridajte nakrájanú cibuľu a nechajte ju dusiť. Pridajte štipku soli, zakryte pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Keď je cibuľa opečená do zlata, odstráňte pokrievku, zvýšte teplotu a pridajte ocot a víno. Varíme, kým sa väčšina tekutiny nevyparí. Pridajte nakrájaný medvedí cesnak, opäť prikryte a nechajte nejaký čas podusiť.
  • Keď sú cestoviny pečené, vložte ich do hrnca s vriacou vodou a varte 7-10 minút, s vedomím, že budú potrebovať trochu viac času ako obvykle. Pridajte namočené hrozienka, premiešajte a ochutnajte korením.
  • Cestoviny sceďte, vráťte ich späť na panvicu a prelejte zálievkou. Dôkladne premiešajte, pridajte opražené mandle a servírujte s parmezánom.

medvedí cesnak

 Polievka

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa (jemne nasekaná)
  • 3 strúčiky cesnaku (na plátky)
  • 25 g masla
  • Soľ a mleté biele korenie
  • 120 ml bieleho vína
  • 50 ml suchého vermouthu
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 citrón (šťava z neho)
  • kajenské korenie
  • 25 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
  • 3 polievkové lyžice smotany s medvedím cesnakom
  • 3 lyžice šľahačky

Postup:

  • Cibuľu a cesnak pomaly orestujeme na masle, až sa stanú mäkkými, dochutíme soľou a korením.
  • Pridáme biele víno a vermouth, necháme prevariť, kým sa nezredukuje na polovicu.
  • Zalejeme kuracím vývarom a opäť necháme zredukovať na polovicu.
  • Pridáme smotanu na varenie a kyslú smotanu, necháme dusiť 15 minút.
  • Polievku rozmixujeme a precedíme cez jemné sito.
  • Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a kajenským korením.
  • Použijeme tyčový mixér na vyšľahanie studeného masla a smotany s medvedím cesnakom.
  • Primiešame šľahačku.

Majonéza z divého cesnaku

Ingrediencie:

  • Približne 10 listov medvedieho cesnaku (pridajte viac pre intenzívnejšiu chuť)
  • 3 veľké žĺtky
  • 2 čajové lyžičky anglickej horčice (prípadne môžete nahradiť bežnou horčicou)
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • 200 ml repkového oleja
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • Biele korenie, podľa chuti

Postup:

  • Panvicu s vodou privarte do varu a pripravte si misku s ľadovou vodou.
  • Listy cesnaku ponorte na 30 sekúnd do vriacej vody, potom ich vyberte dierovanou lyžicou a vložte do ľadovej vody – táto úprava pomáha udržať zelenú farbu.
  • Nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom ich osušte a vložte do mini mixéra spolu so žĺtkami a horčicou.
  • Mixujte, kým sa jemne nerozdrví a potom premiestnite do veľkej misky.
  • Pripravte si olej.
  • Žĺtkovú zmes šľahajte elektrickým šľahačom.
  • Pomaly pridávajte olej, najskôr po kvapkách, potom rovnomerne, jemne pokvapkávajte – zmes by mala zhustnúť a začať pripomínať majonézu.
  • Ak sa zdá, že sa zmes začína separovať, pridajte 1 polievkovú lyžicu studenej vody a pokračujte vo šľahaní, kým nepridáte celý olej a nezískate hustú majonézu.
  • Pridajte ocot a dochuťte soľou a bielym korením.
  • Povrch majonézy prikryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila koža, a potom ju dajte chladiť. (V chladničke vydrží 3 dni.)
Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

kurkuma najzdravšie korenie na svete
Detox Koreniny Potraviny Prírodná lekáreň Superpotraviny Zdravie

Kurkuma – zlato medzi korením

Kurkuma je rastlina z čeľade zázvorovitých, ktorá sa používa ako korenie. Kurkuma kvet je hlavná časť rastliny, a jej koreň
Benefity pitia zeleného čaju.
Čaje Potraviny Prírodná lekáreň Zdravé nápoje

Hlavné benefity pitia zeleného čaju

Zelený čaj je druh čaju, ktorý sa vyrába zo sušených lístkov Camellia sinensis, rovnakého druhu rastliny ako čierny čaj a