Bylinky Čaje Potraviny Prírodná lekáreň Zdravie

6 potenciálnych výhod nechtíka

nechtík lekársky

Nechtík, kvitnúca rastlina, sa môže podávať ako čaj alebo sa môže použiť ako prísada do rôznych bylinných prípravkov. Zatiaľ čo čaj sa vyrába namáčaním kvetov vo vriacej vode, extrakt sa získava z kvetov aj listov. Napriek mierne horkastej chuti je nechtíkový čaj tradičným liekom používaným v ľudovom liečiteľstve pre svoje pripisované terapeutické vlastnosti. Medzitým môžete extrakt nájsť v olejoch, mastiach a tinktúrach.

Tu je 6 potenciálnych výhod nechtíkového čaju a extraktu.

Plný antioxidantov

Antioxidanty sú prospešné látky, ktoré neutralizujú škodlivé účinky oxidačného stresu vo vašom tele.  Extrakt z nechtíka obsahuje niekoľko silných antioxidantov, medzi nimi triterpény, flavonoidy, polyfenoly a karotenoidy.

Okrem toho obsahuje aj protizápalové zlúčeniny, ako je napríklad tumor nekrotizujúci faktor alfa (TNFα). Zápal je normálnou reakciou tela, no chronický zápal je spojený s rôznymi stavmi, ako je obezita, metabolický syndróm a cukrovka 2. typu. Extrakt z nechtíka výrazne znížil oxidačný stres a zvýšil hladinu antioxidantov až o 122 %.

Podpora hojenia rán a kožných vredov

Výťažok z nechtíka, ktorý sa nachádza v olejoch, mastiach a tinktúrach, sa môže lokálne použiť na liečbu rán a vredov. Čaj sa môže aplikovať na pokožku aj pomocou obkladov alebo sprejov. Extrakt z nechtíka môže ovplyvniť expresiu určitých proteínov, ktoré podporujú hojenie rán. Extrakt z nechtíka zvýšil množstvo kolagénu v ranách počas ich hojenia. Kolagén je nevyhnutný pre tvorbu nového tkaniva.

Zdravie žien

V rôznych oblastiach sa nechtík tradične používa na riešenie problémov s menštruáciou. Preukázalo sa, že pomáha najmä pri meškaní menštruácie a môže byť prospešný aj pre ženy trpiace dysmenoreou (zvýšeným krvácaním, silnou bolesťou atď.). Vďaka svojím silným antimikrobiálnym vlastnostiam sa nechtík ukázal ako užitočný pri liečbe bakteriálnej vaginózy a môže byť prospešný aj pri plesňovej vaginóze.

nechtík

Podpora zdravia ústnej dutiny

Nechtík môže byť prospešný pri liečbe ochorení ústnej dutiny, ako je napríklad zápal ďasien. Zápal ďasien, charakterizovaný chronickým zápalom ďasien, patrí medzi najčastejšie problémy ústnej dutiny. Ústna voda s nechtíkom znížila počet mikroorganizmov na materiáloch používaných na extrakciu zubov. Tieto účinky boli priradené silným protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam nechtíka.

Podpora zdravia pokožky

Extrakt z nechtíka je široko využívaný v kozmetike, vrátane krémov a mastí. Môže zlepšiť hydratáciu pokožky a podporiť jej pevnosť a elasticitu, čo môže spomaliť prejavy starnutia. Tieto účinky sú pravdepodobne zapríčinené obsahom antioxidantov, ktoré môžu minimalizovať poškodenie kože v dôsledku oxidačného stresu.

Ultrafialové (UV) žiarenie je hlavnou príčinou oxidačného stresu v koži. Zaujímavé je, že nechtíkový olej má ochranný slnečný faktor (SPF) 8,36. Preto môžu opaľovacie krémy obsahujúce nechtíkový olej chrániť pred spálením. Nechtíková masť môže byť účinnou a bezpečnou formou liečby na zapareniny.

Ďalšie použitia

Mnohí ľudia tvrdia, že nechtík má aj ďalšie využitie:

  • Je účinný pri zmierňovaní bolestivých bradaviek počas dojčenia. Lokálna aplikácia produktov z nechtíka sa používa na liečbu popraskaných bradavíc počas dojčenia.
  • Môže slúžiť ako tonikum pre pleť. Predpokladá sa, že nechtík môže pomôcť pri znižovaní akné a vyrážok vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam
  • Môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca. Protizápalové a antioxidačné účinky nechtíka sa predpokladajú, že môžu znížiť riziko srdcových ochorení.
  • Môže pomôcť zmierniť svalovú únavu. Extrakt z nechtíka môže pomôcť zmierniť bolesť svalov po cvičení.

Nechtík je bohatý na prospešné rastlinné zlúčeniny, ktoré môžu mať antioxidačné, protizápalové, protiplesňové a hojivé účinky. Často sa konzumuje vo forme bylinného čaju a používa sa v rôznych mastiach.

Na záver, ak ste tehotná, užívate sedatíva alebo lieky na kontrolu krvného tlaku, mali by ste sa vyvarovať užívania nechtíka.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000917/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31349650/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581564/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30251317/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281068/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917203/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22789794/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22899374/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27956358/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27426257/

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka
Spirulina a jej účinky na detox organizmu.
Detox Krása Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Spirulina účinky – 10 zdravotných benefitov spiruliny, ktoré musíte spoznať

Spirulina je riasa, ktorú môžu konzumovať nielen ľudia, ale aj zvieratá. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov nevyhnutných