Choroby Zdravie

Ako si udržať zdravý pankreas

pankreas

Pankreas vám pomáha regulovať spôsob, akým vaše telo spracováva cukor. Má tiež dôležitú funkciu pri uvoľňovaní enzýmov a pomáha pri trávení potravy.

Keď sa váš pankreas zapáli, tento stav sa nazýva pankreatitída. Pretože pankreas je úzko spojený s vašim tráviacim procesom, je ovplyvnený tým, čo jete. V prípadoch akútnej pankreatitídy je zápal pankreasu často spúšťaný žlčovými kameňmi. Pri chronickej pankreatitíde je zápal dlhodobý a úplne sa nevylieči. To môže ovplyvniť vašu schopnosť absorbovať živiny z potravy. Prečítajte si viac o potravinách, ktoré môžete jesť, aby ste ochránili svoj pankreas a pomohli mu fungovať čo najlepšie.

Čo jesť pri pankreatitíde

Počas akútnej pankreatitídy, prvým krokom liečby je vyhýbanie sa konzumácii jedla a pitia. Váš lekár môže navrhnúť špeciálnu tekutú stravu, intravenózne tekutiny alebo enterálne kŕmenie (cez výživovú sondu). Po ustúpení pankreatitídy vám váš lekár povie, kedy môžete opäť začať jesť jedlo a piť. Na uľahčenie príznakov počas rekonvalescencie lekár môže odporučiť začať s jedlami obsahujúcimi škrob ako sú ryža, cestoviny a chlieb.

K týmto škrobovým potravinám pridajte tie, ktoré sú bohaté na bielkoviny a majú nízky obsah tuku. Napríklad chudé mäso, hydinu bez kože, fazuľu a šošovicu a nízkotučné mliečne výrobky. Váš pankreas nebude musieť toľko pracovať na ich spracovanie. Zelenina a ovocie sú tiež dôležitou súčasťou zdravého stravovacieho plánu počas akútnej pankreatitídy. Variť doma väčšie množstvo jedál je jedným zo spôsobov, ako môžete znížiť príjem tukov. Pri konzumácii pripravených jedál alebo pri jedlách v reštaurácii sa vždy snažte vyberať si jedlá s nízkym obsahom tuku.

Pankreatitída niekedy spôsobuje nechcenú stratu hmotnosti alebo nedostatok živín. V týchto prípadoch vám váš lekár alebo dietológ môže navrhnúť stravovanie na zvýšenie kalórií, vitamínov a minerálov. Môže vám odporučiť pridanie vysokokalorickej stravy alebo doplnkov do vášho jedálnička. Uistite sa, že dodržiavate odporúčania vášho lekára alebo dietológa zamerané na vaše špecifické potreby.

podrazdeny pankreas priznaky

Čo nejesť pri pankreatitíde

Po akútnej pankreatitíde vám lekár zvyčajne odporučí znížiť príjem tukov, kým sa vaše príznaky nezlepšia. To môže zahŕňať obmedzenie potravín s vysokým obsahom tuku, ako sú:

  • červené mäso
  • orgány
  • vyprážané jedlá
  • hranolky a chipsy
  • mastné omáčky a nátierky ako je majonéza
  • rastlinné oleje, margarín a maslo
  • plnotučné mliečne výrobky
  • pečivo, koláče a sušienky
  • zmrzlina

Konzumácia červeného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom chronickej pankreatitídy. Okrem toho ľudia, ktorí konzumovali viac nasýtených tukov a cholesterolu – a potraviny s vysokým obsahom týchto živín ako je červené mäso a vajcia – mali vyššie riziko akútnej pankreatitídy súvisiacej so žlčníkovými kameňmi. Ak konzumujete alkohol, lekár vám po diagnostikovaní pankreatitídy odporučí prestať piť. Konzumácia alkoholu môže zhoršiť pankreatitídu, takže na ochranu vášho zdravia vám pravdepodobne odporučí sa úplne vyhnúť alkoholu. Fajčenie je tiež spojené so závažnými komplikáciami pankreatitídy, vrátane rakoviny pankreasu. Ak fajčíte, dôrazne sa odporúča, aby ste prestali.

Diéta pre zotavenie z pankreatitídy

Ak trpíte pankreatitídou, bude vám odporučené úplne prestať piť alkohol. Ak fajčíte, dôrazne sa odporúča, aby ste prestali. Alkohol a tabak totiž súvisia so závažnými komplikáciami pankreatitídy. Počas rekonvalescencie z akútnej pankreatitídy sa pravdepodobne budete sústrediť na nízkotučnú stravu, ktorá nezaťažuje ani nezapáli váš pankreas. Dôležité je tiež zostať hydratovaný. Mať fľašu vody stále pri sebe vám pomôže si udržiavať dostatočný príjem tekutín počas dňa. Ak potrebujete dlhodobo meniť stravovacie návyky kvôli pankreatitíde, váš lekár vás môže odporučiť k dietológovi. Tí vám môžu pomôcť ako zmeniť svoje stravovacie návyky tak, aby ste lepšie zvládali svoje príznaky a nutričné potreby.

pankreas bolesti

Diétne rady

Počas rekonvalescencie z akútnej pankreatitídy vám váš lekár odporučí, aby ste dodržiavali špeciálnu stravu, ktorá pomôže zmierniť bolesť a zabrániť opakovaniu stavu. Ľudia trpiaci chronickou pankreatitídou nemusia mať rovnaké výživové potreby ako pacienti s akútnou pankreatitídou. Pri chronickom ochorení pankreasu sa môžete stretávať s vyšším rizikom podvýživy, pretože chronická pankreatitída môže ovplyvniť schopnosť vášho tela absorbovať živiny z potravy. V takom prípade sa diéta často sústreďuje na zabezpečenie dostatočného príjmu výživy z vašej stravy.

Ľudia s chronickou pankreatitídou trpia nedostatkom vitamínov A, D, E a K.

Pred akoukoľvek zmenou stravovacích návykov pri pankreatitíde sa vždy poraďte so svojím lekárom alebo dietológom. Tu sú niektoré možné odporúčania:

  • Jedzte päť až šesť malých porcií jedla denne, čo môže uľahčiť vášmu tráviacemu systému zotavenie sa z pankreatitídy.
  • Počas akútnej pankreatitíde by ste sa mali možno vyhnúť príliš veľkému množstvu vlákniny naraz. Začnite s mäkkými škrobovými sacharidmi ako je chlieb, zemiaky a cestoviny, a keď sa váš tráviaci systém zotaví, postupne pridávajte celozrnné výrobky s vysokým obsahom vlákniny.
  • Niektorí ľudia s chronickou pankreatitídou by sa mali možno vyhnúť strave s vysokým obsahom vlákniny, keďže to môže znížiť účinnosť ich tráviacich enzýmov.
  • Ak vám bolo diagnostikované chronické ochorenie pankreasu, diskutujte so svojím lekárom alebo dietológom o sledovaní hladín vitamínov. Niektorí ľudia môžu potrebovať doplnky, ak nie sú schopní absorbovať dostatočné množstvo živín zo stravy.

Zdroje:

https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guideline_on_Clinical_Nutrition_in_acute_and_chronic_pancreatitis.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886461

https://www.mkuh.nhs.uk/patient-information-leaflet/dietary-advice-for-acute-pancreatitis

https://stanfordhealthcare.org/content/dam/SHC/for-patients-component/programs-services/clinical-nutrition-services/docs/pdf-therapyforchronicpancreatitis.pdf

https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ncp.10379

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/pancreatitis/all-content

https://columbiasurgery.org/pancreas/pancreatitis-diet

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10981031/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241169/

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Spirulina a jej účinky na detox organizmu.
Detox Krása Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Spirulina účinky – 10 zdravotných benefitov spiruliny, ktoré musíte spoznať

Spirulina je riasa, ktorú môžu konzumovať nielen ľudia, ale aj zvieratá. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov nevyhnutných
kurkuma najzdravšie korenie na svete
Detox Koreniny Potraviny Prírodná lekáreň Superpotraviny Zdravie

Kurkuma – zlato medzi korením

Kurkuma je rastlina z čeľade zázvorovitých, ktorá sa používa ako korenie. Kurkuma kvet je hlavná časť rastliny, a jej koreň