Bylinky Čaje Potraviny Prírodná lekáreň Zdravie

7 výhod ibišteka

Ibištek má vysoký obsah antioxidantov a prináša mnoho potenciálnych výhod. Predovšetkým môže pomôcť podporiť chudnutie, zmierniť rast baktérií a rakovinových buniek, a podporiť zdravie srdca a pečene. Ibištek je dostupný ako extrakt alebo častejšie vo forme čaju. Ibištekový čaj je bylinný nápoj, ktorý sa pripravuje namáčaním častí ibišteka do vriacej vody. Má pikantnú chuť podobnú brusniciam a môžete si ho vychutnať teplý alebo studený.

Existuje niekoľko stoviek druhov ibišteka, ktoré sa líšia podľa miesta a podnebia, v ktorom rastú, ale najčastejšie sa používa Hibiscus sabdariffa na prípravu ibištekového čaju. Výskum odhalil celý rad zdravotných výhod spojených s konzumáciou ibištekového čaju, čo dokazuje, že môže znížiť krvný tlak, obmedziť rast baktérií a dokonca pomôcť pri chudnutí. Tento článok vám poskytne prehľad 7 výhod ibišteka.

Plný antioxidantov

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi, čo sú zlúčeniny, ktoré môžu spôsobiť poškodenie. Ibištek je bohatý na silné antioxidanty a preto môže pomôcť chrániť pred škodami a chorobami spôsobenými voľnými radikálmi. Jedna štúdia na ľuďoch s Marfanovým syndrómom, čo je porucha spojivového tkaniva, zistila, že infúzia extraktu z ibišteka znížila oxidačný stres a zvýšila hladinu antioxidantov v krvi.

Pomáha znížiť krvný tlak

Jedným z najvýraznejších a najznámejších prospechov ibištekového čaju je jeho schopnosť pomôcť znížiť krvný tlak. Dlhodobý vysoký krvný tlak môže spôsobiť dodatočné zaťaženie srdca a jeho oslabenie. Okrem toho je vysoký krvný tlak spojený so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Niekoľko štúdií potvrdilo, že čaj z ibišteka môže znížiť systolický aj diastolický krvný tlak. V malej štúdii ľudia s vysokým krvným tlakom konzumovali buď ibištekový čaj alebo placebo. Po jednom mesiaci tí, ktorí pili ibištekový čaj, dosiahli väčší pokles systolického a diastolického krvného tlaku ako tí, ktorí užívali placebo. Aj keď je čaj z ibišteka bezpečným a prírodným spôsobom ako pomôcť znížiť krvný tlak, neodporúča sa pre tých, ktorí užívajú lieky na reguláciu vysokého krvného tlaku, pretože môže interagovať s týmito liekmi.

Podporuje zlepšenie hladiny tukov v krvi

Okrem účinku na krvný tlak, ibištekový čaj môže prispieť k lepšiemu zvládaniu hladiny tukov v krvi, čo je ďalší faktor ovplyvňujúci riziko srdcových ochorení.

Podporuje zdravie a vzhľad pokožky

Ibištek prináša výhody pre zdravie pokožky, či už sa používa ako súčasť starostlivosti o pleť alebo sa konzumuje ako čaj. Ibištekový čaj je bohatý na antioxidačné a protizápalové látky, ako sú organické kyseliny, flavonoidy a antokyány, ktoré môžu pomôcť upokojiť zápalové kožné ochorenia ako je akné a súčasne chrániť pred poškodením kože spôsobeným oxidáciou. Zvýšený príjem antioxidantov v strave všeobecne môže prispieť k zlepšeniu zdravia a vzhľadu pokožky.

Má protizápalové vlastnosti

Silné zlúčeniny rastlín, ktoré sa nachádzajú v ibištekovom čaji, môžu pomôcť znížiť zápal v tele, čo by mohlo prispieť k celkovému zdraviu. Čaj z ibišteka chráni pred neurozápalmi tým, že zníži expresiu zápalových proteínov.

Môže byť prospešný pre ľudí s cukrovkou

Okrem vysokých hladín cukru v krvi majú ľudia s cukrovkou často aj vysoký krvný tlak. Štúdie ukazujú, že pitie ibištekového čaju môže pomôcť udržiavať zdravé hladiny krvného tlaku u ľudí s cukrovkou a môže tiež pomôcť zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi. Ibištekový čaj významne znížil hladinu cukru v krvi nalačno. Okrem toho ibištekový čaj by mohol zlepšiť citlivosť na inzulín, hormón, ktorý pomáha prenášať cukor z krvi do buniek. Nesladený ibištekový čaj je preto vhodnou voľbou pre ľudí s cukrovkou a môže byť alternatívou k ovocnej šťave a sladkým nápojom, ktoré môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi.

Podporuje zdravie pečene

Vaša pečeň zohráva niekoľko kľúčových funkcií ako je produkcia bielkovín, vylučovanie žlče a metabolizmus tukov, ktoré sú kritické pre vaše celkové zdravie. Ibištek môže mať pozitívny vplyv na zdravie pečene a prispievať k jej efektívnemu fungovaniu. Užívanie extraktu z ibišteka vie zlepšiť stav tukovej steatózy pečene. Tento stav charakterizuje hromadenie tuku v pečeni, čo môže viesť k poškodeniu pečene.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31943427/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19962289/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678781/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960481/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927999/

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka
Spirulina a jej účinky na detox organizmu.
Detox Krása Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Spirulina účinky – 10 zdravotných benefitov spiruliny, ktoré musíte spoznať

Spirulina je riasa, ktorú môžu konzumovať nielen ľudia, ale aj zvieratá. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov nevyhnutných