Bylinky Čaje Potraviny Prírodná lekáreň Zdravie

Bakopa a jej účinky na zdravie

bakopa

Bakopa alebo Bacopa monnieri je neuveriteľná omladzujúca bylina tradične používaná na podporu mozgu a nervového systému. Táto malá, plazivá trváca rastlina je jednou z dvoch mocných bylín, ktorá sa už po stáročia používa na podporu pamäti, inteligencie a koncentrácie.

Bakopa, považovaná za nootropikum, prospieva fyzickej funkcii mozgu a nervového systému a zároveň podporuje duševnú jasnosť, uvedomenie a emocionálnu vyrovnanosť.

Čo je bakopa?

Rastlina bakopa má malé, šťavnaté zelené listy s krásnymi bielymi kvetmi. Rastie pozdĺž zeme, podobne ako sa nervový systém šíri v nekonečných rozvetvených úponkoch po celom tele.

Použitie a výhody bakopy

Celkovo bakopa ponúka pôsobivý zoznam výhod pre telo, myseľ a emócie. Hoci je bakopa najznámejšia pre podporu mysle a nervového systému, má tiež silnú afinitu k lymfe, krvi, pokožke a kĺbom, ako aj obehovému a tráviacemu systému.

Tu je niekoľko ďalších výhod, ktoré táto neuveriteľná bylina ponúka:

Duševná sila a pevnosť. Bacopa monnieri bola veky uctievaná ako jedno z najlepších mozgových tonikov v ajurvédskej medicíne. Používa sa po stáročia v ajurvéde na posilnenie pamäti a intelektu a zároveň podporuje sústredenie a koncentráciu.

Pokojná myseľ a nervový systém. Bakopa, ktorá vyrovnáva a omladzuje nervový systém, môže pomôcť zmierniť príležitostnú úzkosť a zároveň podporiť uvedomenie, emocionálnu stabilitu a vnútorný stav pokoja.

Stabilná energia a zdravý spánok. Ako jedna z obľúbených ajurvédskych adaptogénnych bylín sa bakopa dokáže prispôsobiť tomu, čo telo potrebuje, zlepšuje dennú bdelosť a sústredenie a zároveň znižuje stres v celom systéme a zlepšuje kvalitu nočného spánku.

Zdravá krv, vlasy, pokožka a kĺby. Bakopa energeticky chladí (o čom budeme podrobnejšie diskutovať nižšie), čo znamená, že môže podporovať pohodlný pohyb kĺbov, zdravú krv, lesklé vlasy a jasnú pleť.

bacopa

Bakopa pre myseľ

Ako už pravdepodobne viete, bakopa predstavuje významný prínos pre zdravie mozgu. Je známe, že zlepšuje kvalitu intelektu a ako tonikum pre myseľ má široký vplyv na mentálne nerovnováhy, či už ide o správanie alebo vývoj.

Bakopa sa neobmedzuje len na fyzické výhody ako je zlepšená pamäť a funkcia mozgu. Podporuje a živí celý mentálny kanál – priamo ovplyvňuje kvalitu vedomia a podporuje pokojné, jemné vedomie.

Bakopa pre nervový systém

Bakopa posilňuje a tonizuje nervové tkanivo a pomáha uvoľniť svalové a iné napätie v tele.

Zároveň upokojuje a stabilizuje celý systém, jemne stimuluje a dodáva energiu vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam, ktoré pomáhajú telu a mysli vyrovnať sa s vonkajšími stresormi.

Je bakopa bezpečná?

Bakopa je všeobecne považovaná za bezpečnú a prospešnú rastlinu, ktorá živí a omladzuje mozog a nervový systém.

Táto bylina nie je odporúčaná pre tehotné alebo dojčiace ženy. Ak užívate lieky, odporúča sa konzultovať s lekárom pred začatím užívania bakopy.

Vedľajšie účinky bakopy

Hoci je bakopa všeobecne považovaná za bezpečnú, menej bežné vedľajšie účinky môžu zahŕňať suchosť v ústach, únava, nevoľnosť a poruchy trávenia

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/bacopa-monnieri-benefits

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091305703001564?via%3Dihub

https://www.the-well.com/editorial/how-to-use-brahmi

https://www.nature.com/articles/s41598-020-80045-2

https://link.springer.com/article/10.1007/s11033-021-06236-w

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/rej.2013.1431

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2021.638109/full

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113008027?via%3Dihub

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-bacopa-89039

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka
Spirulina a jej účinky na detox organizmu.
Detox Krása Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Spirulina účinky – 10 zdravotných benefitov spiruliny, ktoré musíte spoznať

Spirulina je riasa, ktorú môžu konzumovať nielen ľudia, ale aj zvieratá. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov nevyhnutných