Potraviny Prírodná lekáreň Superpotraviny Zdravá výživa Zdravé nápoje Zdravé obedy/ večere Zdravé raňajky Zdravie Zelenina

Cvikla – nutričná bomba pre vaše zdravie a pohodu

Cvikla účinky

Cvikla, ktorá patrí do rovnakej čeľade ako špenát, má tiež pomenovanie červená repa. Jej výhodou je, že sa môžu konzumovať listy aj koreň – listy majú horkú chuť, zatiaľ čo koreň je sladký. Hoci je k dispozícii po celý rok, repa je najsladšia a najjemnejšia počas hlavnej sezóny, ktorá trvá od júna do októbra. Zatiaľ čo dedičné odrody, ako je biela a žltá repa, vytvárajú chutné jedlá, iba červená repa obsahuje zlúčeninu betacyanín, ktorá bojuje proti rakovine.

Cvikla účinky

Veľkým pozitívom je, že má červená repa účinky takmer pre celé telo. Je nabitá vitamínmi a minerálmi, no zároveň má nízky obsah kalórií a tuku. Je tiež dobrým zdrojom niekoľkých kľúčových živín, vrátane folátu, mangánu a medi.

Rastlinným pigmentom, ktorý dáva cvikle jej bohatú purpurovo karmínovú farbu, je betacyanín, silný prostriedok, o ktorom sa predpokladá, že pomáha potláčať rozvoj niektorých typov rakoviny vrátane rakoviny močového mechúra. Červená repa tiež obsahuje vysokú koncentráciu dusičnanov, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu krvného tlaku. Dusičnany pomáhajú zlepšovať prietok krvi tým, že uvoľňujú krvné cievy, znižujú stuhnutosť tepien a podporujú dilatáciu, ktorá potenciálne znižuje krvný tlak. To môže viesť k zníženiu rizika srdcových chorôb a mŕtvice.

Cviklová šťava si získala obľubu aj odvtedy, čo zlatý paralympijský medailista David Weir oznámil, že panák šťavy z červenej repy je jeho tajomstvom úspechu. Konzumácia repy teda môže zvýšiť športový výkon zlepšením spotreby kyslíka a vytrvalosti. Ak chcete maximalizovať ich účinky, konzumujte ich 2–3 hodiny pred tréningom alebo súťažou.

Červená repa je tiež jedným z najbohatších zdrojov glutamínu, aminokyseliny, ktorá je nevyhnutná pre zdravie a udržiavanie našich čriev. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá okrem podpory funkcie čriev pomáha podporovať prostredie čreva a prospešné baktérie, ktoré sa v ňom nachádzajú. Je skutočným zlatom pre detoxikáciu tela a pečene, no v prípade, že nie ste naladení na jej chuť, môžete vyskúšať aj pestrec mariánsky s podobnými účinkami na tento problém.

cvikla

Je repa vhodná pre každého?

U niektorých ľudí môže konzumácia červenej repy vyvolať beetúriu, červenú alebo ružovú farbu moču alebo stolice. Netreba sa však báť, pretože tento jav nie je životu nebezpečný. Zelená repa a v menšej miere aj korene obsahujú vysoké hladiny prírodnej zlúčeniny nazývanej oxalát. Jedinci s anamnézou obličkových kameňov obsahujúcich oxalát by sa mali vyhýbať nadmernej konzumácii potravín s vysokým obsahom oxalátu, ako je napríklad červená repa.

Cvikla recepty

Či už ste milovníkom repy alebo nováčikom chuti červenej repy, existuje množstvo chutných variant červenej repy, ktorý môžete vyskúšať, od varenej či pečenej cvikly, až po zaváranú.

Varená cvikla recept

Z varenej cvikly dokážete vykúzliť chutné polievky, omáčky, pyré, šaláty či zákusky. Uvarením cvikly dostanete mäkkú textúru, s ktorou sa dá vyhrať na všetky smery. Okrem toho, že vynikajúco dochutí akékoľvek mäso, vynikne tiež jej ružová farba. Cvikla sa očistí a nakrája na menšie kúsky, vloží sa do vriacej vody. Jej čas varenia je o čosi dlhší ako napríklad pri zemiakoch, približne jedna hodina. Varte ju jednoducho tak dlho, pokým nezmäkne. Zistíte to tak, že kúsok repy prekrojíte nožom akoby prechádzal cez maslo.

Pečená cvikla recept

Pečená cvikla je skvelým pokrmom k inej pečenej zelenine či mäsám. Stačí ju očistiť, nakrájať, dať na plech, osoliť a okoreniť vašim obľúbeným korením. Na záver pokvapkať trochou oleja a prikryť alobalom. Piecť môžete rôzne, ideálne však perfektne a do mäkka. Textúru repy môžete vyskúšať tak, že do nej pichnete vidličkou. Mala by byť mäkká, preto ak si nie ste istí, nechajte ju piecť o čosi dlhšie.

Zaváraná cvikla recept

Takmer väčšina z nás vie, že zaváraná cvikla sa predáva snáď v každých potravinách. Viete však, že jej výroba nie je vôbec ťažká? Postupuje sa takmer rovnako ako pri každom postupe zavárania, vďaka čomu si dokážete vyrobiť zásobu červenej repy na obdobie, kedy cvikla nie je v sezóne. Zaváraná cvikla je skvelou prílohou, podobne ako zavárané marhule, čerešne či hrušky. Dokážete z nej pripraviť aj chutnú polievku či omáčku, alebo ju použiť do vášho obľúbeného šalátu. Zaváraná červená repa by nemala chýbať v žiadnej kuchyni.

Červená repa zaváranie

Odrežte vrchy repy spolu s listami, aby vám zostal iba koreň. Repu poriadne vyčistite. Podlejte vriacou vodou a varte ju, pokým sa šupky ľahko nezlúpu. Ide približne o 15 až 25 minútový var. Repu následne sceďte a nechajte vychladnúť na bod, kedy nebude na dotyk horúca. Následne odstráňte nežiadúce prvky ako je šupka, stonky či korienky. Repa by však stále mala zostať teplá alebo horúca, pri vkladaní do pohárov. Nakrájajte ju na menšie kúsky a vložte do pohárov s vriacou vodou. Môžete pridať aj jednu čajovú lyžičku soli na jeden liter vriacej vody. Pozor! Nepoužite vodu, v ktorej ste repu varili. Naplňte pohár dva centimetre pod okraj pohára. Pevne poháre zatvorte a vykonajte zavárací proces.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot
https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/g37269980/beetroot-recipes/
https://nchfp.uga.edu/how/can_04/beets.html

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Pestrec mariánsky vhodný na detox pečene.
Detox Semená a orechy Superpotraviny

Pestrec mariánsky: 10 zdravotných benefitov, ktoré musíte spoznať

Pestrec mariánsky je bodliakovitá rastlina s fialovými kvetmi známa aj ako Silybum marianum. Je známe, že semená pestreca, ktoré obsahujú sylimarín,
Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka