Bylinky Čaje Potraviny Prírodná lekáreň Zdravie

Mäta – účinky na zdravie, pestovanie, zber

mäta prieporná

Mäta obsahuje približne 15 až 20 druhov rastlín vrátane odrody mäta prieporná, mäta klasnatá, mäta dlholistá, mäta citrónová či mäta kučeravá. Ide o obľúbenú bylinku, ktorú ľudia môžu použiť čerstvú alebo sušenú do mnohých jedál a nálevov. Výrobcovia zubných pást, žuvačiek, cukríkov a kozmetických výrobkov často používajú mätový olej na dodanie arómy a chuti produktom.

Mäta účinky

Počas histórie ľudia používali v medicíne rôzne druhy rastlín mäty. Rôzne druhy rastlín mäty ponúkajú celý rad antioxidačných vlastností a potenciálnych zdravotných výhod, najmä pre ľudí, ktorí majú syndróm dráždivého čreva.

Medzi ďalšie pozitívne účinky užívania mäty patria:

  • Má málo kalórií, vďaka čomu je vynikajúca pre ľudí, ktorí si strážia líniu alebo chcú schudnúť.
  • Môže pomôcť zmierniť tráviace problémy ako je žalúdočná nevoľnosť či poruchy trávenia.
  • Inhalácia arómy esenciálnych olejov môže pomôcť so zlepšením koncentrácie a funkcie mozgu.
  • Mentol, zlúčenina mätového oleja, je účinný nosový dekongestív, ktorý dokáže zbaviť upchatia nosa a zlepšiť prúdenie vzduchu a dýchanie.
  • Pomáha so zápachom s úst a s osviežením ústnej dutiny.

Mäta v tehotenstve

Dojčiace matky bežne pociťujú boľavé a popraskané bradavky, čo môže spôsobiť, že dojčenie bude bolestivé a ťažké. Štúdie ukázali, že aplikácia mäty na pokožku môže pomôcť zmierniť bolesť spojenú s dojčením.

Aplikácia mätových esenciálnych olejov v rôznych formách sa javí ako účinná pri prevencii a liečbe prasklín bradaviek a bolestiach, ktoré sú zvyčajne spojené s dojčením.

Medovka a mäta – rozdiel

Mätu viete od medovky rozoznať podľa vzhľadu a vône. Zatiaľ čo lístky mäty sú menej pichľavé, medovka sa podobá žihľave. Čo sa týka vône, obyčajná mäta prieporná vonia mentolovo. Medovka má typickú citrónovú vôňu. Najlepšie vône ucítite požmolením listu medzi prstami.

Mäta pestovane

Najčastejšie mätu kúpime v črepníčkoch, kde ju môžete nechať, alebo presadiť do záhradky. Najlepším obdobím sadenia mäty je marec, a to s príchodom jari. Lístky môžete zbierať od mája do októbra. V mnohých prípadoch dokáže rastlina prežiť zimu vonku a na jar opäť rásť.

Doprajte mäte dostatok vody, najmä v horúcom a suchom počasí. Keď rastliny v lete dokvitnú, zrežte odkvitnuté výhonky späť na 5 cm. Mäta rastie pomerne rýchlo, preto viete mať dostatok mätového bohatstva počas celého roka.

Mätu dokážete využiť v osviežujúcich limonádach, pokrmoch, či v čaji. Je lepšie používať čerstvé ako sušené listy, nakoľko obsahujú väčšie množstvo chuti a arómy.

Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/mint-benefits
https://www.rhs.org.uk/herbs/mint/grow-your-own

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka
Spirulina a jej účinky na detox organizmu.
Detox Krása Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Spirulina účinky – 10 zdravotných benefitov spiruliny, ktoré musíte spoznať

Spirulina je riasa, ktorú môžu konzumovať nielen ľudia, ale aj zvieratá. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov nevyhnutných