Bylinky Detox Krása Prírodná lekáreň Psychika a stres Výživové doplnky Zdravie

Psychická pohoda s rozchodnicou ružovou

rozchodnica ružová

Rozchodnica ružová je kvitnúca bylina s ružovo žltým kvetom, ktorá rastie v chladných vysokohorských oblastiach Európy a Ázie. Tiež ste mohli počuť o názvoch ako arktický koreň, zlatý koreň alebo latinsky rhodiola rosea.

Rhodiola sa v tradičnej medicíne používa už mnoho rokov, najmä v Rusku, Škandinávii a podobných chladných horských oblastiach. Už dlho je známa ako adaptogén, prírodná látka, ktorá zvyšuje odolnosť vášho tela voči stresu rôznymi spôsobmi. Predpokladá sa, že konzumácia adaptogénov počas stresových období vám pomôže lepšie zvládať stresové situácie.

Rozchodnica ružová účinky

Stres

Jedným z najznámejších tvrdení o rozchodnici ružovej je jej sila v podobe látky, ktorá pomáha telu adaptovať sa na stres. Rhodiola rosea sa javí ako sľubný adaptogén. Na základe dôkazov z niekoľkých malých štúdií výskumníci uvádzajú, že výťažky z rastliny sú prospešné pre duševné zdravie a funkciu srdca.

Okrem iného môže rozchodnica pomôcť aj s poruchou príjmov potravy vyvolanou stresom, kvôli jej antistresovej látke – salidrozilu.

Fyzický a duševný výkon

Niektorí ľudia užívajú rozchodnicu na zvýšenie fyzického výkonu pred cvičením alebo ako spôsob, akým zlepšiť koncentráciu a myslenie či ako eliminovať pocit únavy.

Depresia a úzkosť

Podľa niektorých štúdií sa výskumníci zhodli na závere, že rozchodnica môže byť niektorými ľuďmi lepšie tolerovaná a prináša mnohé výhody. Rozchodnica môže byť vhodná na liečbu miernej až stredne ťažkej depresie.

rhodiola rosea

Rozchodnica ružová nežiadúce účinky

Z veľkej časti má rhodiola rosea účinky najmä pozitívne. Keďže rozchodnica má mierny stimulačný účinok, neodporúča sa ľuďom, ktorí majú bipolárnu poruchu alebo ktorí užívajú iné stimulanty.

Okrem iného môžu do miernych a málo očakávaných nežiadúcich účinkov spadať závraty, suché ústa, problémy so spánkom alebo nervozita.

V akej forme rozchodnicu ružovú užívať

Rhodiolu môžete nájsť vo forme kapsúl, tabliet, sušeného prášku alebo tekutého extraktu. Je možné ju užívať v rôznych dávkach, nakoľko nemá stanovenú hornú hranicu. Dávkovaním sa okrem iného môžete riadiť aj podľa príbalových letákov alebo odporúčaní. Je vhodné ju užívať v dopoludňajších hodinách a to najlepšie ráno a nalačno, 30 minút pred raňajkami. Večerné hodiny na užitie rhodioly sú riskom, nakoľko môže narušiť pokojný spánok.

Rzchodnica ružová alebo rhodiola rosea je skutočným blahom najmä pre dušu. Pomáha so stresom, ale aj vážnejšími psychickými chorobami. Je výborný ako doplnok pre ľudí, ktorí chcú do svojho dňa priniesť trochu pokoja a uvoľniť sa. V malej miere pôsobí ako stimulant či antistresová bylina, vďaka čomu môže telo i duši dodať stav psychického pohodlia.

Zdroje:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319619#risks-and-side-effects
https://www.verywellmind.com/how-is-rhodiola-rosea-used-to-treat-anxiety-3024972
https://www.healthline.com/nutrition/rhodiola-rosea#TOC_TITLE_HDR_9

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Pestrec mariánsky vhodný na detox pečene.
Detox Semená a orechy Superpotraviny

Pestrec mariánsky: 10 zdravotných benefitov, ktoré musíte spoznať

Pestrec mariánsky je bodliakovitá rastlina s fialovými kvetmi známa aj ako Silybum marianum. Je známe, že semená pestreca, ktoré obsahujú sylimarín,
Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka