Detox Krása Potraviny Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Dračia krv – liek známy tisícky rokov

dračia krv

Drak je bájna bytosť, od ktorého je odvodený názov červenej rastlinnej živice zvanej dračia krv. Je známa už od staroveku pre jej rozmanité liečivé vlastnosti a využitie v umení. Dračia krv pochádza z plodov niekoľkých paliem rodov Daemonorops, Dracena, Croton a Pterocarpus.

Prírodná živica alebo miazga, rovnako ako je dračia krv, je organická látka, ktorá sa tvorí v rastlinných sekrétoch. Pre rastlinu živice plnia ochrannú funciu brániacu sa proti ptogénom a škodcom.

Dračie stromy, najmä dračí strom Dracaena draco z Kanárskych ostrovov, môžu byť vysoké viac ako 18 metrov a široké viac ako 6 metrov. Medzi ďalšie odrody dračích stromov, ktoré obsahujú dračiu krv, patrí Croton draco z Mexika a Croton lechleri z Peru a Ekvádoru.

Dračia krv účinky

Dračia krv je jedným z renomovaných tradičných liekov používaných v rôznych kultúrach sveta. Má niekoľko terapeutických použití: antidiaretické, protivredové, antimikrobiálne, antivírusové, protizápalové, antioxidačné a mnohé iné.

Antidiarické vlastnosti

Jedným z najbežnejších použití dračie krvi v staroveku bolo zdravie tráviaceho traktu. Niektoré výskumy naznačujú, odkazujú a podporujú toto bežné používanie v minulosti a súčasnosti. Rastlinná živica sa používala najmä na liečbu hnačky alebo úplavice. Niektoré štúdie naznačujú, že môže pomôcť chrániť sliznicu žalúdka, znížiť zápal v tráviacom trakte a pôsobiť antivredovo.

Protivredové vlastnosti

Ukázalo sa, že dračia krv môže byť prospešná pre niekoľko rôznych typov vredov. Môžeme poznamenať, že väčšina týchto vredov je lokálnych, nie vnútorných. Jedna prípadová štúdia z roku 2015 ukázala, že dračia krv pomáhala pri dekubitoch alebo preležaninách. Dôkazy však boli obmedzené a ukázali sa len u druhu Daemonorops draco. Tento druh je bežným komerčným zdrojom dračej krvi.

Antibakteriálne a protizápalové vlastnosti

Dračia krv sa po stáročia používa na liečenie rán, rezných rán a iných kožných podráždení. Ukázalo sa, že má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, čo môže pomôcť urýchliť proces hojenia, ako aj vykonať dezinfekciu poraneného miesta.

dračia krv

Protivírusové vlastnosti

Ukázalo sa, že dračia krv inhibuje replikáciu niekoľkých typov vírusov, vrátane vírusu herpes simplex (HSV), vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV) a vírusu chrípky. Obsahuje tiež zlúčeniny, ktoré môžu stimulovať imunitný systém, čo môže pomôcť telu bojovať proti vírusovým infekciám. Niektoré štúdie naznačujú, že dračia krv môže pomôcť zabrániť vírusom preniknúť do buniek tým, že inhibuje pripojenie vírusových častíc na bunkové receptory.

Protirakovinové vlastnosti

Výskum súvisiaci s dračou krvou a rakovinou je iba v počiatočnom štádiu, no v dračej krvi môže byť protinádorový potenciál. Jednak má táto živica liečivých rastlín určité antioxidačné výhody. To znamená, že môže byť schopný zachytávať voľné radikály, ktoré môžu viesť k rakovine.

Protistarnúce vlastnosti

Vedeli ste, že starostlivosť o pokožku dračou krvou je aktuálna téma? Mnoho kozmetických línií už obsahuje dračiu krv vo svojich prípravkoch pre jej účinky proti starnutiu, protizápalové, ochranné a omladzujúce účinky. Zdá sa, že dračia krv je obzvlášť populárnou voľbou pre pokožku, ktorá bola ohrozená slnečným žiarením, zbytočne prehnanou exfoliáciou alebo len všeobecne pre pokožku, ktorá potrebuje upokojiť zápal či začervenanie.

Užívanie a dávkovanie

Najčastejším spôsobom prísunu živín z tejto živice sú dračia krv kvapky. V závislosti od problémov, pre ktoré chcete dračiu krv užiť, aplikujete kvapky odlišne. Na vonkajšie vredy, teda viditeľné na tele, zmiešajte hydratačný krém s kvapkami dračej krvi a naneste na postihnuté miesto. Môžete tiež použiť výplach s 3 až 5 kvapkami dračej krvi na každých 30 ml vody. Takto viete ošetriť rany na koži.

V rámci problémov s trávením či hnačkou, užívajte kvapky podľa návodu perorálne. Riaďte sa aj všetkými radami svojho ošetrujúceho lekára. Nespoliehajte sa na to, že dračia krv nahradí lekármi odporúčanú liečbu týchto stavov. Je však výbornou prírodnou alternatívou na potlačenie spomenutých neduhov, ktoré znepríjemňujú každodenný život.

Zdroje:
https://www.healthline.com/health/dragons-blood#TOC_TITLE_HDR_1
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874107005387?via%3Dihub

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Pestrec mariánsky vhodný na detox pečene.
Detox Semená a orechy Superpotraviny

Pestrec mariánsky: 10 zdravotných benefitov, ktoré musíte spoznať

Pestrec mariánsky je bodliakovitá rastlina s fialovými kvetmi známa aj ako Silybum marianum. Je známe, že semená pestreca, ktoré obsahujú sylimarín,
Alchemilka a ženské problémy.
Bylinky Čaje Prírodná lekáreň

Alchemilka – zázrak nielen pre ženy

Alchemilka žltozelená (alebo alchemilka obyčajná) je bylina, ktorá sa v využíva na liečbu mnohých zdravotných problémov. V zásade sa bylinka